Biodiversitet og byliv — kan det forenes?

Følger du Insekternes Beskyttelse på Instagram vil du se, at vi tit kommer med tips og tricks til, hvordan vi alle kan hjælpe biodiversiteten godt på vej. De små ting tæller også. Derfor snakker vi tit om insektvenlige haver og miljøskånsom adfærd i hverdagen.

Men ikke alle har et grønt areal, hvor insekthoteller kan bygges og sommerfugleplanter kan sås. Hvad gør man så, når man gerne vil bidrage til biodiversiteten?

Vi spurgte én af vores følgere, og hendes bedste bud får du i denne artikel. Lea Overgaard bor på Amager. Hun har to små altaner, som fordeler sig over 1½ m2. Der er ikke meget at gøre godt med — medmindre man er kreativ som Lea. Hun har nemlig fundet ud af, hvordan hun kan forene biodiversiteten med byliv. Det har hun gjort i en sand oase, der virker som pomade for mennesker og livsvigtig kilde for insekterne.

Lea, ordet er dit!

Biodiversitet i bylivet

Kan man gøre en altan insektvenlig?

Jo mere byliv – Jo mindre insektliv. De små væsner får svære og svære ved at overleve da deres levesteder bliver færre og færre. Der er kommet mere fokus på de “vilde” haver gennem årene, og heldigvis for det! Men hvad så med de golde altankasser der tårner sig vej gennem byens gader? Kan man gøre noget godt for insekterne her?

Forestil dig hvor mange dejlige hvil et insekt ville kunne gøre, hvis man havde fokus på altanerne også? Små tankstationer ville dukke op i bylivet, hvor insekterne kan tage et hvil eller tanke op inden turen går videre.

Blomster hører ikke kun haver til

Følelsen det giver at se noget vokse og blomstre er fantastisk. Vil du dele denne med mig? Så køb en lille pakke blomsterfrø og så dem i foråret i en krukke. Så snart solens stråler tager fat, begynder de små spirer at vokse. Og her tager de fart!

Lige strakt er der flotte, farverige blomster, serveret til insekterne der passerer altanen. Mens de fylder pollen-depotet, kan du nyde sommerens friske farver. Du kan gøre det samme i altankasserne. Så kan dem på vejen også kan nyde godt af dem, og måske du endda inspirerer dem til at gøre det samme. Husk at blomsternes farver og dufte er til at lokke insekterne til, så stil dem gerne så langt “ude” på altanen som muligt.

Tip: Når blomsterne er afblomstret, kan du plukke frøene af og gemme dem i et kaffefilter. Så kan du bruge dem igen til næste år!

Hjælp vores bi-dronninger

Når efteråret kommer, kan du plante en pose blomsterløg i en krukke. De vil blomstre i det tidligere forår og hjælpe dronningebierne med føde når de lige er kommet ud af deres vinterhi. Dronningerne vil være trætte og sløve efter en kold vinter, og skal nu have føde for at kunne overleve. De genfundne kræfter bruges på at bygge deres koloni. Føde er dog svært at finde så tidligt på året, så hjælp dem godt på vej med friske lækre løgblomster.

Gode blomsterløg til dronningebierne:

 • Perlehyacint
 • Porcelænshyacint
 • Krokus
 • Snepryd
 • Allium

Insekter kan også blive tørstige

I tørre perioder kan der være langt mellem vandhullerne for de små insekter. Her kan du stille en lille skål ud med vand til dem, så de kan få en tår vand. Put en lille gren eller sten i så de kan komme op igen, hvis de falder i vandet mens de slukker tørsten.

Hav blomster på altanen til bierne

Prøv dig frem

Så de blomster du synes er pæne, og køb de planter du godt kan lide. Én blomst er bedre end ingen blomst for biodiversiten! Herunder er der nogle idéer til blomster og planter på altanen.

Idéer til at så i krukker/altankassen:

 • Honningeurt (en favorit hos bierne!)
 • Morgenfruer (blomstrer helt ind i efteråret)
 • Tallerkensmækkere (blomstrer helt ind i efteråret)
 • Valmuer (blomstrer i foråret/sommer)
 • Kornblomster (blomstrer i foråret/sommer)

Idéer til hvis du vil købe planter:

 • Lavendel
 • Storkenæb
 • Alle salgs krydderurter med blomst
 • Blåskæg (blomster i efteråret)
 • Tomat planter/jordbærplanter (her bliver du også belønnet med lidt snack!)
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *