Læs vores guide til hvordan du kan hjælpe bierne med at overleve

3 måder du kan hjælpe bierne med at overleve

Bestanden af bier er faldende verden over. Det er er kæmpe problem, fordi vi mennesker er afhængige af bierne til at bestøve vores afgrøder. Både vilde bier og honningbier er ramt. Det skyldes primært brug af pesticider samt færre områder med vild natur og dermed færre naturlige levesteder for bierne.

Her er tre ting du kan gøre, hvis du ønsker at beskytte bierne og hjælpe dem med at overleve.

1. Køb dansk honning

Støt de bierne ved at købe dansk honning

En måde at give honningbierne en tiltrængt hånd er ved at købe dansk honning. Hvis efterspørgslen på honning stiger, vil der opstå behov for flere biavlere og dermed komme flere bier.

Det behøver ikke nødvendigvis være økologisk honning. Det meste af den økologiske honning, man kan få i DK, er nemlig importeret. Det skyldes, at vi i Danmark har strenge krav for økologisk honning.

Derfor er det vigtigste, at honningen er produceret hos danske biavlere og mindre vigtigt, om den er økologisk eller ej.

2. Plant blomster i din have

Hjælp bierne med at overleve ved at plante blomster

Bierne kan godt lide mangfoldig natur. Så når landbrugsområder landet over bliver mere ensformige med mindre vild natur, er det et problem. For nektar og pollen fra de vilde blomster er ofte det eneste, vilde bier lever af.

Hvis du har en have, kan du hjælpe bierne ved at plante vilde blomster. Du kan f.eks. købe poser med frø til at plante vilde blomster. Bierne vil elske dig for det, og hvis du har frugttræer og -buske i din have, vil de belønne dig med at bestøve dem.

En idé kan også være at plante blomster, som springer ud tidligt på året, så der er næring til de tidlige bier. Det kan eksempelvis være krokus eller erantis, som blomstrer allerede i marts og giver god nektar og pollen til bierne.

3. Få et bihotel i din have

Støt bierne ved at få et bihotel i din have

Hvis du vil give bierne et sted, hvor de kan overvintre og yngle, er et bihotel en fremragende idé.

Du kan enten købe det færdigt eller lave det selv ud af genbrugsmaterialer eller ting, du finder i naturen. Det kan f.eks. være bambusrør eller andre hule materialer, som du stabler i en kasse inddelt i mindre rum.

Du kan også indrette en humlebikasse, som humlebidronninger kan flytte ind i om foråret og yngle. En humlebikasse vil typisk være en trækasse eller andet isolerende materiale med et hul i, hvor humlebierne kan flyve ind og bygge rede i det polstrede indre.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *