Læs vores guide til at bygge et insekthotel

Sådan bygger du et insekthotel

Vil du gøre noget godt for både insekterne og din have, så er et insekthotel en fremragende idé. Et insekthotel er ikke kun med til at styrke biodiversiteten — det også gavner plantelivet i din have på flere måder.

Hvad er et insekthotel?

Et insekthotel er et sted, hvor insekter kan overvintre, søge skjul og lægge æg. Insekthotellet er altså en slags habitat for bier, sommerfugle og andre insekter.

Insekternes tilbagegang skyldes i særdeleshed mangel på naturlige levesteder, men ved at oprette et insekthotel kan du være med til at beskytte insekterne.

Udover at fremme biodiversiteten, er der en række fordele ved at have et insekthotel i din have:

  • Insekter hjælper med bestøvningen af dine frugttræer og blomster
  • Insekterne fungerer som føde for andre dyr, bl.a. fugle og pindsvin
  • Du kan samle insekterne ét sted bagerst i haven, så du ikke har dem flyvende ved havebordet
  • Insekterne æder bladlus og andre mindre insekter, der skader dine planter
  • Insekterne reducerer din C02-udledning på sigt

Sådan bygger du et insekthotel

Et insekthotel kan både være nemt og billigt at lave, og du kan med fordel bruge rest- eller genbrugsmaterialer og naturligt affald fra din have.

1. Byg en ramme

Først skal du bygge din ramme. Du kan enten bruge brædder, eller måske en gammel palleramme, hvis du har sådan en liggende.

Går du efter en mindre model, kan du f.eks. også bruge en mandarinkasse, som du alligevel skulle smide ud. Hvis du vil lave et større hotel, er det en god idé at inddele det i mindre rum. På den måde kan fyldet bedre holdes på plads, og du kan få større variation i dine materialer.

2. Fyld rammen med materialer

Nu skal rammen fyldes med forskellige materialer. Insekter kan godt lide steder, hvor de kan gemme sig, så alt med naturlige huller og fordybninger egner sig til fyld.

Det kan være noget, du finder i din have – f.eks. stumper af grene, pinde eller kogler. Det kan også være hønsenet, æggebakker, gamle potteskår, en mursten, bambusrør eller bølgepap – alt, der kan skabe små hulrum.

3. Vær sikker på, at dit fyld ikke falder ud

Sørg for at stable materialerne, så de sidder i spænd og ikke falder ud. Grene og pinde skal være lige lange, inden du stabler dem i rummene. Du kan tape dem sammen i bundter, så de sidder tættere sammen. Husk, at friske grene skrumper lidt, når de tørrer ind.

Hvis du vælger at fylde nogle af dine rum med løsere materialer som f.eks. kviste eller græs, kan du dække nogle af rumme til med hønsenet.

4. Hæng dit insekthotel op

Nu er dit insekthotel klart til at blive hængt op. En god højde er 1,5-2 meter over jorden, så det er synligt for flyvende insekter. Placerer du den tættere mod jorden, vil du tiltrække flere kravlende væsener, såsom bænkebidere og biller.

Tænk også over, hvor i haven, insekthotellet skal placeres. Et solrigt sted og i ly fra direkte regn og blæst er ideelt for insekthotellets holdbarhed. En god idé er også at holde det væk fra indgange og andre steder, hvor I opholder jer, så I kun har insekter flyvende rundt ét sted.

 

Mangfoldigheden af de insekter, du tiltrækker, vil afhænge af, hvor forskelligt, du har indrettet dine rum. Hvis du ønsker at tiltrække bestemte insekter, kan du undersøge, hvordan du indretter dit hotel bedst muligt for netop denne type.

Du kan finde en mere udførlig trin-for-trin guide til at bygge dit eget insekthotel her.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *